Demonstratie in Sellingen op 11 en 12 maart

Moderne muziekinstrumenten zijn altijd gestemd in 440 Hertz, de toon van de stemvork. Ook de toon van de eerste A boven de centrale C op de piano. Alle andere tonen worden hiervan afgeleid. Die stemming is echter niet altijd zo geweest. Veel oudere klassieke muziek is gecomponeerd in 432 Hertz. Diezelfde A had toen een toonhoogte oftewel frequentie van 432 trillingen per seconde. Ook werd er vroeger weleens gebruik gemaakt van een stemming in 415 of 435 Herz. In de periode tussen de beide wereldoorlogen is door musici, muziekintrumentenbouwers en muziekindustrie de wereldwijde standaard van 440 Hertz vastgesteld, ondanks dat lang niet iedereen het er mee eens was.

In afgelegen gebieden op aarde bij natuurvolkeren bijvoorbeeld blijkt dat de instrumenten die zij gebruiken van nature altijd al in 432 Herz zijn gestemd. Dit is ook de frequentie die in de natuur veel voorkomt maar ook terug te vinden is in de wiskunde en het hele universum. Het is daardoor ook de frequentie waarbij de mens zich van nature op gemak zijn gemak voelt. Ook het aloude “do re mi fa so la ti do” is oorspronkelijke gebaseerd op 432 Hertz. De eerste do was 432 Hertz en de laatste do, een octaaf hoger precies het dubbele, 864 Hertz
Uit een onderzoek bij 2000 proefpersonen is gebleken dat 90% van de luisteraars de voorkeur geeft aan muziek in 432 Hertz. De proefpersonen geven aan de muziek prettiger in het gehoor ligt, zachter en helderder. De muziek kan ook minder hard spelen terwijl je het toch nog heel goed hoort. Ook beroemde operazangers gaven aan dat ze vaak liever in 432 Hertz zingen, zoals de componist oorspronkelijk ook heeft bedoeld. Opera’s van Verdi bijvoorbeeld zijn dan gemakkelijker om te zingen. In 440 Herz stemming kregen de zangers eerder last van hun stem. Helaas wordt er maar weinig muziek in 432 Hertz uitgevoerd.

De Belgische firma Klinkt Beter heeft hier echter iets op gevonden. Ze hebben netwerk muziekspelers ontwikkeld onder de naam 432EVO. Dit zijn digitale muziekspelers die muziek die is opgeslagen op een harde schijf of wordt gestreamd van internet, kunnen afspelen in 432 Herz uitvoering. Op deze manier kunnen we toch weer luisteren naar muziek op een manier die beter bij de menselijke natuur past. Dit doet ons nog meer genieten van muziek en geeft meer ontspanning dan bij het luisteren naar muziek in 440 Herz.
Op zaterdag 11 en zondag 12 maart kunt u het verschil horen tussen muziek in 440 Hertz en muziek in 432 Hertz bij Audiotweaks in Selllingen. De 432 EVO-apparatuur wordt hier aangesloten op versterkers van SPEC uit Japan en speakers van Harbeth uit Engeland. Een combinatie die garant zal staan voor een perfecte weergave van de muziek.

Iedereen kan binnenlopen bij Audiotweaks op 11 maart van 13 tot 17 uur en op 12 maart van 11 tot 15 uur.